Begeleiding

Individuele begeleiding op maat voor jouw pup en volwassen hond.

Mijn individuele en holistische begeleiding is speciaal gericht op jou en jouw hond. Er is geen afleiding of interactie met andere honden. Deze rustige en veilige omgeving zorgt voor een optimale conditie voor het opbouwen van vertrouwen en het aangaan van de verbinding tussen jou en je hond.

Het welzijn van de hond

Het welzijn van de hond staat in mijn begeleidingstrajecten voorop.

Individuele lessen

De begeleiding is individueel zodat alle aandacht naar jou en jouw hond gaat.

Begeleiding op maat

Geen hond is hetzelfde waardoor mijn begeleiding altijd is afgestemd op de behoeften van het baasje en de hond.

Rasspecifiek

In de lessen is aandacht voor rasspecifieke eigenschappen zodat ik jullie hierin extra kan begeleiden.

 “Iedere hond verdient een mens die hem begrijpt.”

Barbara Vuister

Hondeninstructeur & Gedragstherapeut, Hondenschool Breda

Puppy Begeleiding

Een pup opvoeden kan een hele uitdaging zijn. Je pup bijt misschien in je handen, springt tegen je aan, eet van alles van straat, trekt aan de lijn, vindt de straat nog wat spannend, maakt dingen kapot of kan geen rust vinden.

In mijn puppybegeleiding kijk ik mee vanuit je pup en leer ik je inzicht te krijgen in zijn gedrag zodat je begrijpt wat hij bedoelt. Je krijgt praktische en direct toepasbare handvaten hoe je de juiste omstandigheden kunt creëren voor dat wat je pup nodig heeft. Je leert onder andere hoe je een vertrouwensband met hem kunt opbouwen. Wat zijn behoeftes zijn, hoe zijn belevingswereld is en hoe je hier op kunt aansluiten. En hoe je je pup vaardigheden kunt laten ontwikkelen om zich veilig en vertrouwd te laten voelen in onze wereld zodat er ontspanning bij jou en je pup is. Ik vind het vooral belangrijk dat er naar praktijksituaties wordt gekeken en niet aan oefeningen op zich. Daarom werk ik enkel met veiligheidscommando’s zoals ‘hier’-komen en ‘wachten (en leer ik je geen rijtje aan oefeningen).

Ik bied twee verschillende puppybegeleidingen aan zodat je kunt kiezen wat je het beste past. Bij de begeleiding op maat gaan we meer de diepte in gaan en kijken we naar jou en je pup als geheel. Beide trajecten zijn bedoeld om je pup ontspannen naar zijn volgende levensfase te begeleiden: de puberteit!

Begeleiding op maat

Puber:

Misschien herken je dit: je hond is meer gaan blaffen, reageert opeens heftiger op andere honden, is druk of belaagt je in huis of tijdens de wandelingen. Vraag je je weleens af waar je aan begonnen bent? Geloof me, je bent niet de enige. Puberhonden zijn niet voor niets de grootste groep honden die herplaatst wordt.

Met een puberhond kun je tegen dingen aan lopen die je van tevoren niet had voorzien. Er is helaas nog steeds te weinig gerichte aandacht voor een puberhond en wordt er vaak gezegd: ‘het komt vanzelf goed’ of “houd vol!’. Maar intussen zit jij met je handen in het haar. En dus heb je niet zo veel aan deze adviezen. In plaats van nog meer oefeningen te gaan doen of spelletjes aan te leren geef ik je een gericht en speciaal opvoedingsplan dat toegespitst is op jouw hond. Kernwoorden hierin zijn geduld, inzicht, begrip, kaderen, bijsturen, veiligheid en balans. Zodat ook jij weer plezier kunt hebben van jouw puberhond.

Volwassen hond:

Ook voor volwassen honden, en zeker als ze wat ouder zijn, kan begeleiding nog heel nuttig zijn. Het gedrag van je hond kan in de loop van de jaren namelijk veranderen. Meestal gaat dat geleidelijk aan. Totdat je opeens realiseer je je dat je hond niet meer gedegen is die hij was als jongvolwassene. Het is dan fijn om te gaan kijken hoe je zijn leven zo comfortabel mogelijk kunt houden. Door op zoek te gaan naar zijn behoeftes en te gaan kijken waarin hij nog plezier heeft. Zodat jouw hond een blije hond kan blijven tot in zijn laatste levensfase.

Gedragstherapie

Probleemgedrag van je hond kan je dagelijkse leven behoorlijk ontwrichten. Misschien vertoont je hond agressie naar andere honden waardoor je niet meer ontspannen met hem kunt wandelen. Of maakt hij dingen in huis kapot wanneer hij alleen is. Of blaft hij de hele dag waardoor je last krijgt met de buren. Elke hond heeft zijn (rasspecifieke) eigenschappen, emoties, behoeftes, leerervaringen, of soms trauma’s waardoor gedrag kan ontstaan. Maar helaas zijn soms ook de oorzaken van het gedrag niet te herleiden.

Mijn holistische begeleiding vindt bij jou thuis plaats, zodat de hond in zijn eigen leefomgeving kan blijven. Dit huisbezoek duurt zo’n meestal zo’n 90-120 minuten. Aan de hand van een uitgebreid vragenformulier (dat ik je van tevoren mail) geef ik je inzichten om het gedrag van je beter te begrijpen zodat je snapt waarom hij zich zo gedraagt. Daarbij kijken we naar de mogelijkheden voor jou én je hond. Je krijg handvaten om het gedrag bij te kunnen sturen zodat jouw hond weer in balans kan komen. Via What’s App of mail kun je me dan een maand op de hoogte houden hoe het met je hond vordert. Na een maand hebben we een telefonisch consult waarna we de begeleiding afsluiten.

Telefonisch consult

Misschien heb je een korte vraag over de opvoeding of het gedrag van je hond. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld opdringerig gedrag, druk gedrag tussen twee honden uit één gezin, zindelijkheid et cetera. Het kan dan mogelijk zijn om dit telefonisch met mij te bespreken. Meestal vraag ik je om van tevoren één of twee korte filmpje (van maximaal vier minuten) van het gedrag van je hond via What’s App naar me te sturen zodat ik dat kan bekijken en beoordelen. Dit Telefonische Consult is niet geschikt voor probleemgedrag zoals agressie of uitvallen aan de lijn; dat is helaas niet alleen per telefoon op te lossen.

Kennismakingsles

Misschien heb je nog geen duidelijk beeld over wat je met de opvoeding van je hond wilt. Of wil je eerst kennismaken met mij. Daarvoor kun je deze les gebruiken. Jij kunt je wensen aangeven en kunnen we samen kijken naar waar jij aandacht aan wilt besteden in de omgang en opvoeding met je hond. Ik kan je dan ook vertellen over mijn specifieke aanpak. En als dat op elkaar aansluit kunnen we een volgend traject afspreken. In deze kennismakingsles is er ruimte voor wat vragen. Om uitgebreid op de materie in te gaan is het begeleidingspakket bedoeld.

Daarnaast is een losse les ook geschikt voor klanten die al lessen bij mij hebben gevolgd en weer tegen wat dingetjes aanlopen. Of wil je dat ik een keer met je meekijk als je met je hond op straat loopt.

Praktische informatie

Alle begeleidingstrajecten omvatten vier lessen die wekelijks gegeven worden.
De lessen duren 45 minuten.
De vaste lesdagen zijn dinsdag en woensdag (en af en toe op maandag en donderdag).
Lestijden zijn van 9.00 – 13.00 uur.
De lessen zijn op de hondenschool, in het naastliggend park of in de directe omgeving zoals woonwijk of kinderboerderij.
Soms kunnen lessen thuis plaats vinden indien daar specifiek gedrag speelt.
Elke klant ontvangt een uitgebreid e-book vol adviezen en tips.
Na afloop kun je altijd voor een vervolgtraject kiezen.

Aanbod begeleidingstrajecten

10 GRATIS PUPPY WEETJES

Schrijf je hier in en ontvang

10 GRATIS PUPPY WEETJES

met veel tips voor jouw pup.

Ik wil 10 gratis puppy weetjes

 “Een pup opvoeden is hard werken. Je gaat fouten maken. Je zult slechte dagen krijgen. Maar dat is oké!”

Barbara Vuister

Hondeninstructeur & Gedragstherapeut, Hondenschool Breda