Met dit lekkere weer is het heerlijk om erop uit te trekken. Het liefst neem je je lieve viervoeter mee. Ik kwam er vanochtend al enkele tegen, fietsers met voorop (of achterop) hun hondje in een mandje. Neusje in de wind, oortjes flapperend naar achteren. Het ziet er zo leuk uit.  

Maar….is dat ook werkelijk zo leuk voor de hond? Ja voor sommigen echt wel, maar voor veel hondjes die ik in mandjes zie zitten vraag ik me af hoe comfortabel het eigenlijk is? 

Toen mijn vriend nog een motor had, ging ik graag mee achterop. We reden dan in een lekker rustig tempo door de landerijen. Ik vond het altijd erg rustgevend. Waar ik altijd wel last van had waren mijn slapende benen en een houten kont als we ergens stopten. Het langdurig in een bepaalde houding moeten blijven zitten had een negatief effect op mijn lijf.

En dan nu weer terug naar de hond. Hoe comfortabel is een mandje waarin je alleen kunt zitten, maar niet kunt liggen, waar de rand te hoog en vaak te hard is om je koppie op te leggen…..? 

Wil je gaan fietsen met je hondje (voorop of achterop), zorg dan voor optimaal comfort: 

  • zorg dat je mandje ‘waterpas’ hangt zodat je hond niet scheef zit en zich steeds moet herpakken om niet naar de zijkant te glijden 
  • zorg voor een dikke, traag schuim mat. Het gehobbel over fietspaden en zandweggetjes is niet fijn. Een jong hondje kan dit misschien nog wel eventjes hebben maar je seniortje met wellicht artrose of andere lichamelijk ongemakken niet  
  • zorg dat je hond in een tuigje aan 2 punten vastzit zodat hij er niet uit kan springen 
  • zorg voor een fijne (lage!) rand waar hij zijn kopje op kan leggen. De hoge randen van de meeste hondenfietsmanden zijn meestal ongeschikt. Creëer dus een lagere binnenrand, eventueel met extra kijkgaatje.  
  • de mand moet zo groot zijn dat hij ook kan gaan liggen. Een uur in een zitpositie moeten blijven is topsport! 
  • zorg voor een schermpje aan de voorkant. Stof en wind zijn niet fijn voor hun oogjes. 
  • lekker in het zonnetje rijden is leuk voor ons, maar voor je hond veel te warm. Wij voelen door de wind verkoeling (dat komt omdat onze transpiratie uit onze poriën door de wind ‘verdampt’ wat een koelend effect geeft. Honden hebben dit verkoelend systeem niet). Rijd dus met een parasolletje, te koop bij elke babywinkel. 
  • houd regelmatig pauzes om zijn beentjes even te laten strekken, wat te snuffelen en te kunnen drinken (meenemen dus ) 
  • let goed op de signalen van je hond. Zie je regelmatig stresssignalen? Dat kun je je afvragen of het wel zo leuk is.  
  • let op zijn gedrag na het fietsritje….is hij gevloerd en slaapt hij de halve dag, dan kan het zomaar veel te vermoeiend zijn geweest. (Denk dus niet in termen als “lekker moe”). 

Hetzelfde geldt voor het gebruik van een fietskar. Deze liggen meestal nogal schokkerig op de weg. Ook de goede Doggyride die ik zelf ook heb. Veel honden blijven er liever in staan om meer te kunnen zien. Ik heb ooit eens met mijn veulen in de paardentrailer meegereden. Het was een ritje van nog geen 15 minuten. Zowel mijn benen als die van mijn veulen moesten alle zeilen bijzetten om goed te blijven staan. We waren beiden doodop toen we aankwamen…. 

Tot slot….fietsmandjes zijn voor kleine hondjes. Veel kleine hondjes onder de 5-10 kg (zoals bijvoorbeeld de chihuahua, Franse Buldog, Maltezer, Yorkshire Terriër, maar ook Cavaliers) lijden aan het zogenaamd syringomeylie-syndroom. Deze hondjes hebben vaak (erge) hoofdpijn. Veel eigenaren weten dat helaas niet van hun hondje. Dit kun je namelijk alleen op een MRI zien. Kun je je voorstellen hoe een fietsritje dan kan zijn?  

Ik ben zeker geen tegenstander van het gebruik van een fietsmandje of fietskar, maar ben wel voor een groot voorstander van welzijn voor honden. Blijf je dus altijd weer afvragen: ‘hoe fijn is dit eigenlijk voor mijn hond?’ Blijf kritisch!  

Ik wens jou en je hond veel fijne ontspannen fietstochtjes.

Ga terug naar alle blogs.