Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen terug die ik vaak krijg in de praktijk.
Mocht jouw vraag er niet tussen staan, stuur me dan een berichtje via het contactformulier.
Waarom is het nuttig om begeleiding met mijn hond te nemen?
Door wetenschappelijke onderzoeken is er de laatste jaren erg veel kennis over honden bijgekomen. Het is fijn dat jij hier ook van op de hoogte bent nu je een hond hebt. In mijn begeleiding leer je veel over de emoties en taal van de hond. De begeleiding is dus niet zo zeer om jouw hond allerlei oefeningen te leren maar om jou te leren om samen een fijn leven met elkaar te hebben. Met alle hondenperikelen die zich daarin voordoen.
Wat is het verschil tussen jouw begeleiding en die bij andere hondenscholen?
Bij veel hondenscholen ligt de nadruk nog op het doen van oefeningen zoals zit, lig, naast lopen, apport etc.. Het doen van oefeningen geeft men vaak een onterecht gevoel van controle hebben over de hond. Maar een hond is als levend individu meer dan dat. Mijn begeleiding gaat meer de diepte in en zijn gericht op communicatie en welzijn van je hond. Je leert hoe je je hond op een fijne en gelijkwaardige manier kunt gaan begeleiden.
Waarom geef je alleen individuele lessen?
De begeleiding is individueel zodat alle aandacht naar jou en jouw hond gaat. Want elk mens (maar ook elk hond daarbij) heeft zijn eigen behoeftes en vragen. Je wilt bezig zijn met het opbouwen van vertrouwen en het aangaan van de verbinding met jou. En dat kan alleen in een rustige en veilige omgeving. Daarom is de begeleiding in een setting zonder afleiding of interactie van andere honden. Jouw hond kan dan op zijn eigen tempo ontdekken, leren en schakelen. Ik zie dan ontspannen honden die rustig liggen, rond kijken en of wat rondsnuffelen.
Wat leer ik zoal tijdens de begeleiding?
Door een hond in je huis op te nemen, heb je de verantwoordelijkheid voor een ander voelend wezen genomen. Opvoeden van een hond is een voorrecht maar kan ook een hele uitdaging zijn. Het betekent dat je tegemoet gaat komen aan zijn fysieke en emotionele behoeftes van je hond. Ondanks dat jouw behoeftes anders kunnen zijn. Ik leer je hoe je jouw hond hierin compassievol en met respect kan begeleiden. Zodat hij zichzelf kan worden en zich kan ontwikkelen tot een stabiele hond die zich veilig en ontspannen in onze wereld kan bewegen. Het omvat vooral allerlei praktische situaties, zoals rustig meelopen, hier komen als je hem roept, geen dingen kapot maken, leren wat wel- en niet mag bij jou in huis, zindelijk worden, en zich sociaal kan gedragen. Ik ga je geen rijtje aan oefeningen leren maar beperkt het slechts tot een paar die belangrijk zijn voor de veiligheid van de hond.
Hoe oud moet mijn pup zijn om te mogen starten?
Als je pup in huis is, zo rond de 8-9 weken, mag je al starten. Juist in die eerste weken heb je waarschijnlijk nog veel vragen. Of loop je al tegen dingetjes aan. Het is fijn om dan feedback te hebben zodat je jouw pup meteen goed kunt begeleiden.
Ben je wel bekend met het ras dat ik heb?
Er zijn meer dan 350 hondenrassen in de wereld. In de ruim 30 jaar dat ik mensen en hun hond begeleid, heb ik (bijna) alle rassen op les gehad. Ook heb ik een Ras-specialisatie-opleiding gevolgd. Ik ben daarom goed op de hoogte van de rasspecifieke kenmerken van de meeste rassen.
Hoeveel tijd per dag moet ik aan mijn hond besteden?
Het opvoeden van een hond kost veel tijd. In de eerste twee jaar ben je al gauw een paar uur per dag met je hond bezig. Dat omvat het begeleiden tijdens het uitlaten, samen met je hond spelen, rasspecifieke uitdagingen geven, je hond ergens mee naar toe kunnen nemen, et cetera. Kortom, alles om een fijne en sociale hond te krijgen.
Met individuele lessen maak ik mijn pup toch niet sociaal?
Het is een misvatting om te denken dat je pup sociaal wordt van een uurtje per week op de hondenschool. Dat lijkt een goede keuze maar deze setting blijkt voor de meeste honden (en vooral pups) veel te hoog gegrepen. Door de vele afleidingen die er daar zijn leert je hond meestal niet dat wat je zou willen. En juist dan zie je druk en gestrest gedrag zoals piepen, blaffen, in de lijn of handen bijten, (veel) plassen of ontlasten etc.
Socialiseren gaat vooral over de contacten die je hond dagelijks op straat en in het bos heeft. Ik leer je daar alles over. Voor de puppy’s die begeleiding bij mij hebben organiseer ik wel af en toe een sociale les waarin we met een paar puppy’s bij elkaar komen. Er wordt dan gekeken en geleerd hoe je pup speelt zodat jij hem in de thuisomgeving ook goed kunt begeleiden.
Kunnen mijn partner en ik om-en-om naar de les komen?
Mijn begeleiding omvat elke les weer nieuwe items. Het is daarom fijn dat je goed op de hoogte bent met wat er in de vorige les besproken wordt. Mijn ervaring is dat de lesstof nooit zo gedetailleerd naar gezinsleden wordt overgebracht. Ik zou dan lesstof moeten gaan herhalen en daarmee gaat jouw kostbare lestijd verloren.
Mogen mijn kinderen meekomen naar de les?
Ik juich het toe dat kinderen op een goede manier worden begeleid in de omgang met hun hond. Mijn lessen zijn vooral gericht op communicatie en welzijn voor de hond. Deze ‘nieuwe manier van lesgeven’ vraag een omdenken van jou en kan best ingewikkeld zijn.
Mijn ervaring is dat dit voor kinderen vaak niet zo boeiend is, waardoor ze zich tijdens de lessen gemakkelijk vervelen. Ook kan het tot onenigheidjes tussen je kinderen leiden, bijvoorbeeld over wie de hond mag vasthouden of wie iets met de hond mag doen. Ook kunnen ze er geen zin meer in hebben en in weerstand komen. En daarmee gaat lestijd verloren. Je wilt met je hond natuurlijk het optimale uit je lessen halen. De aandacht voor je hond die je tijdens de lessen moet hebben is al intensief. Dan is het lastig om je aandacht te verdelen over je hond EN je kind(eren).
Het vraagt veel van een pup om in een nieuwe omgeving te zijn. Hij krijgt dan al veel indrukken te verwerken. Ik vind het belangrijk dat mijn lessen rustig zijn zodat hij zich veilig en ontspannen kan voelen. Lesgeven aan kinderen is echt wat anders dan jou te leren hoe je een optimale omgang met je hond kunt krijgen. Pas als je dit zelf onder de knie hebt, kun je dit goed doorgeven aan je kinderen. Het is dan fijner dat ze dit samen met jou thuis kunnen oefenen.
Ik wil eerst een keer naar een les komen kijken, kan dat?
In mijn lessen wordt ook aandacht besteed aan de mens achter de hond. En dat kunnen ook privé-dingen zijn. Voor de privacy van klanten is het daarom niet fijn om er kijkers bij te hebben. Bovendien wil ik alle aandacht voor mijn klant hebben. Uiteraard kun je altijd eerst een kennismakingsles boeken zodat we kunnen kijken of er een klik is.
Zijn de vier lessen genoeg om mijn pup verder te begeleiden?
De vier lessen omvatten de items die ik voorheen in 10 groepslessen gaf. Maar het is natuurlijk mogelijk dat dit voor jou nog niet voldoende is. Omdat het misschien je eerste hond is. Het is altijd mogelijk om aansluitend weer een nieuw lesblok van vier lessen te boeken. Lessen bijboeken kan doorgaan zolang jij begeleiding denkt nodig te hebben.
Is er ook mogelijkheid om ’s avonds of in het weekend les te krijgen? Ik werk namelijk doordeweeks.
Veel hondenlessen vinden ’s avonds plaats. Dat lijkt logisch in ons hectisch bestaan. Maar voor een hond, en zéker voor een pup, is dat helemaal niet zo logisch. Een opgroeiende hond heeft veel slaap nodig. Na een dag vol nieuwe ervaringen wil je hem rust geven. Dan is het fijn dat hij zich op een lekker plekje kan terugtrekken. Daarom ben ik een groot voorstander van begeleiding overdag. Dan heb je een belangrijke randvoorwaarde voor een ontspannen hond. Inderdaad, het vraagt wat flexibiliteit van je. Maar een klein uurtje in de week, dat moet toch lukken? In het weekend is de hondenschool gesloten.
Is er nazorg nadat ik met de lessen ben gestopt?
Afhankelijk van het pakket dat je kiest is er mogelijkheid om tussen de lessen door via What’s app je vragen te stellen. Op het moment dat je laatste les voorbij is, vervalt deze ondersteuning van mij. Mocht je toch nog vragen hebben dan kun je altijd een telefonisch consult, een losse les of een pakket bijboeken.
Ben jij de juiste begeleider voor mij en mijn hond?
In alles wat ik doe staat de hond centraal en begeleid ik je vanuit de visie van je hond. Ik kijk hierbij niet alleen naar het gedrag van jouw hond maar naar het totaalplaatje. Het mooiste vind ik als ik baasje en hond kan verbinden en dat jullie elkaar beter leren begrijpen. Ik ga er niet vanuit dat je maar de baas over je hond moet zijn. Deze theorie wordt helaas nog vaak uitgedragen, in boeken en artikelen, via social media of zelfs via fokkers en dierenartsen. Dit is echter een verouderde visie over de omgang met honden.
Ik kan je helaas niet helpen als jij:
· vindt dat je hond maar moet luisteren
· vindt dat je hond allerlei oefeningen moet doen zoals zit, lig, naast lopen, et cetera
· denkt dat je een pup in een paar maanden tot jouw gewenst resultaat kunt krijgen
· hulpmiddelen zoals een anti-trektuig of slippende halsband wilt gebruiken
· vindt dat een hond zich maar moet aanpassen aan jouw leven
· voorbij gaat aan de behoefte van je hond
· je hond niet als een volwaardige huisgenoot ziet
· niet een paar uurtjes per dag voor je hond wilt vrijmaken
· niet wil kijken naar je eigen aandeel in de omgang met je hond
10 GRATIS PUPPY WEETJES
Schrijf je hier in en ontvang
10 GRATIS PUPPY WEETJES
met veel tips voor jouw pup.