Cursussen

Visie

De laatste jaren zijn we veel meer te weten gekomen over het gedrag, de emotie en cognitie van honden. Vanuit deze kennis, wetenschap en ervaring zijn mijn lessen opgebouwd. Kernwoorden hierin zijn geduld, aansluiten, meebewegen, liefde, veiligheid, balans, rust, verbinding, beleving, avontuur en plezier.

Als je net een pup of (jong) volwassen hond in huis hebt wil je hem “wat leren” en “socialiseren op andere honden”. Een groepsles bij een hondenschool lijkt dan een goede keuze. Toch blijkt deze setting voor de meeste pups/honden te hoog gegrepen. De hond leren kennen doe je het beste in een voor hem aangename en veilige setting. In de 25 jaar dat ik groepslessen heb gegeven heb ik mijn inzichten hierin verder ontwikkeld. Hierdoor voelt het voor mij nu heel logisch om individuele begeleidingen te geven.

Omdat een pup cognitief en sociaalvaardig geboren wordt hoef je deze eigenschappen alleen maar te onderhouden. Daarom zijn er enkel voor puppy's van 13-20 weken nog groepslessen; de zogenaamde Puppy-Praktijk-Lessen.

Persoonlijke aandacht

Bij deze individuele begeleiding is alle aandacht voor jou en de pup. Want elke pup (maar ook elk mens daarbij) heeft zijn eigen behoeften en beleving. De begeleiding vindt plaats in een rustige setting zonder afleiding of interactie van andere honden. De pup kan dan op zijn eigen tempo ontdekken, nadenken en schakelen. Ik zie dan ontspannen pups die rustig liggen, rond kijken en of wat rondsnuffelen..

Ik begeleid je vanuit een holistische benadering, dat betekent dat ik naar de hond in zijn geheel kijk. Je krijgt inzichten hoe je kunt aansluiten bij zijn natuurlijke behoeften en intrinsieke motivaties. Gaan we kijken wat er nodig is om een situatie ontspannen te houden. En daarvoor hoef je nog amper commando’s  te gebruiken. We gaan kijken hoe je in echte verbinding met de hond kunt komen. Kijken naar zijn mogelijkheden in plaats van te kijken naar wat er (nog) niet is. En zonder dat bepaalde eigenschappen worden afgewezen, hem kunnen zien zoals hij is. Je leert hoe je dit proces bij je hond kunt faciliteren. Dan kan de hond een eigen autonoom wezen zijn die zich vanuit balans en vertrouwen in deze wereld kan thuis voelen. En dat is een prachtig proces. Zou je dat ook willen met de hond?

De individuele begeleiding is intensief en is een lesblok van 4 individuele begeleidingen voldoende om deze boeiende omgang met de pup te leren begrijpen en samen te leven. Maar er is natuurlijk ook ruimte en mogelijkheid om hierna met een vervolgbegeleiding door te gaan.

Begeleiding overdag

Hondenlessen vinden vaak ’s avonds plaats. Dat lijkt logisch in ons hectisch bestaan. Maar een hond, en zéker een pup heeft veel slaap nodig. Na een dag vol nieuwe ervaringen wil je hem rust geven. Dan is het fijn dat hij zich op een lekker plekje kan terugtrekken. Daarom is De HondenONTmoeting een groot voorstander van begeleiding overdag. Dan heb je een belangrijke randvoorwaarde voor een ontspannen pup. Inderdaad, het vraagt wat flexibiliteit van je. Maar een klein uurtje in de week, dat moet toch lukken?

De lessen duren 45 minuten; dit is vaak al meer dan genoeg voor een (jonge) hond. De 4 begeleidingen bestaan uit wekelijke sessies en worden door de weeks en (meestal) op dinsdag, woensdag of donderdag tussen 10.00-17.00 uur gegeven. Als locatie wordt gekozen voor de hondenschool, park of directe omgeving daarvan of soms bij je thuis. In het weekend zijn er alleen de Puppy-Praktijk-Lessen.

Elke nieuwe klant die een 4-weekse cursus volgt, ontvangt het uitgebreide e-book van meer dan 120 pagina’s bestaande uit uitgebreide adviezen en interessante artikelen over de begeleiding van de hond.

Puppy-Praktijk-Lessen (groepsles). Voor pups van 13-20 weken

In deze Puppy-Praktijk-Lessen wordt gekeken hoe het voor je pup is om kennis te gaan maken met zijn nieuwe wereld. Hoe je hem hierin kunt begeleiden. En wat er zoal nodig is om het voor je pup zo ontspannen mogelijk te ervaren. Er wordt uitgelegd wat je zelf kunt doen om hierop aan te sluiten. Ook wordt er ingespeeld op het onderlinge gedrag van de pups. Dat is heel waardevol zodat je je pup thuis ook op een goede manier in de omgang met andere honden kunt begeleiden. We gaan elke les naar een andere praktijk-locatie. Deze groepslessen zijn niet bedoeld om echte opvoedvragen zoals alleen-leren-zijn, zindelijkheid, bijtgedrag etc. te behandelen. Daarvoor kun je (eventueel gelijktijdig) het individuele 4-weken-traject volgen.

 

Pre-Puppycursus-Individuele begeleiding (voor pups van 8-13 weken).

Het thema in deze lessen is ‘Verbinding”. De nieuwe pup is nog maar net in huis. Tijdens deze begeleiding leer je op welke manier je de verbinding met hem aan kunt gaan. De eerste nachten in huis zijn daarbij al heel belangrijk. Je krijgt inzichten........

 

Puppy Cursus - Individuele begeleiding (voor pups van 3-7 maanden)

Het thema in deze cursus is ‘Ervaren”. De pup is misschien al weer een eventjes bij je in huis. Om hem goed te kunnen begrijpen leer je te kijken naar zijn non-verbale taal. Leer je aan te sluiten bij de pup zonder dat daar .......

 

Puber Cursus - Individuele Begeleiding  (voor jonge honden van 7-14 maanden).

Het thema in deze cursus is “Groeien”. De pup is nu in zijn puberteit gekomen. Door eerder opgedane ervaringen maar ook onder invloed van zijn hormonen kun je ander gedrag gaan zien. De pup die voorheen.....

 

Volwassen Cursus - Individuele begeleiding (voor honden vanaf 14 maanden).

Het thema in deze cursus is “Zijn”. Je hebt misschien al een hele fijne samenlevingsband met de hond opgebouwd. En misschien al geleerd hoe je optimaal op hem kunt aansluiten en hoe je je kunt verplaatsen in zijn belevingswereld. Je leert nu hoe je dit samenzijn nog verder kunt uitbouwen, welke mogelijkheden er nog meer zijn om samen een fijne relatie te hebben. Daarbij is het een uitdaging om vaste overtuigingen en protocollen los te laten en vooral dingen te doen die voor jullie kloppen. Hoe fijn is het om vanuit verbinding met de hond om te gaan en weer dingen te gaan doen die “out of the box”  zijn. De lessen worden daarom ook op andere locaties gegeven zoals bos/park.

Kosten € 200 voor 4 lessen (bij huisbezoek wordt €0,40/km gerekend).

 

Hier-kom Cursus - Individuele begeleiding 

Het kan een hele uitdaging zijn om de hond los van de lijn te gaan laten. Het liefst zie je dat hij bij je in de buurt blijft. Als hij wat ouder wordt, zo rond zijn puberteit, vergroot hij zijn nieuwsgierigheid en gaat dan zijn omgevingsterrein uitbreiden. Hij snuffelt wat meer op afstand rond of gaat eens kijken bij nieuwe dingen. Wij denken dan dat hij niet meer “luistert”. Door dit proces te snappen, kun je hierop aansluiten. In deze begeleiding ga je hem vanuit vertrouwen, rust en verbinding deze ruimte durven geven. Je gaat leren kijken naar zijn subtiele gedragingen waarmee hij toch in contact met je blijft. En je gaat leren aandacht te hebben voor de aandacht die hij voor dingen heeft. Door samen in deze beleving te gaan, komt er weer aansluiting op elkaar. Hoe mooi is dat! Soms is een lange lijn van 10 meter nog nodig als ‘save-tool’.

Kosten: € 180,- voor 3 lessen

 

 

Uniek in Nederland!

Plus Cursus - Individuele begeleiding - Uniek in Nederland!
(voor ouderen (55+) met hun hond)

We leven gezonder, eten steeds bewuster en realiseren ons dat ook beweging je jong en fit houdt. Veel ‘ouderen’ kiezen daarom voor een hond die hen stimuleert om er lekker op uit te gaan en de natuur op te gaan zoeken. Je leert hoe je ontspannen met de hond kunt lopen, hoe je hem met een lijn begeleidt zodat er zonder spanning gelopen kan worden. Leer je hoe je hem voldoende uitdaging of beleving kunt geven zonder dat je zelf een ‘marathonloper’ hoeft te zijn? En hoe je hem zonder lijn ook in contact met je kan laten zijn.

Kosten € 200 voor 4 lessen (bij huisbezoek wordt €0,40/km gerekend).

 

Samen Zen (Stress-Reductie  begeleiding)

Onze dagen zijn vaak volgepland; we hebben regelmatig haast en ook van onze hond verwachten we dat hij in dit tempo meegaat. Toch lukt dit heel veel honden niet meer en deze raken gestrest. Blaffen naar voorbijgangers of honden op straat, trekken aan- of bijten in de lijn, druk gedrag in huis of onstuimig gedrag naar je bezoek zijn kenmerken van een hond die niet meer in staat is zijn eigen vragen te stellen en keuzes te maken. In deze anti-stress begeleiding krijg je inzicht in dit proces. Leer je hoe je kunt aansluiten op zijn eigen behoeftes en hoe je dit kunt faciliteren. Door meer ruimte en keuzevrijheid kan hij zijn wereld weer beter gaan begrijpen. En kan hij weer gaan ontspannen (en jij dan natuurlijk ook weer).

Kosten: € 240,- voor 4 lessen inclusief uitgebreide handleiding (bij huisbezoek wordt € 0,40/km gerekend).

 

Op alle cursussen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Onze privacy verklaring.